Any Fabra a la Residència Relat

//Any Fabra a la Residència Relat

Any Fabra a la Residència Relat

Durant aquest any passat 2018 a la Residència Relat d’Avinyó (al Bages), vam estar treballant l’Any Fabra i es va comunicar al Departament de Cultura, com altres vegades havíem fet. A partir d’aquí es va posar en contacte amb nosaltres la Institució de les Lletres Catalanes i es va programar una visita del seu Director el Sr. Joan-Elies Adell pel dia 14 d’aquest passat mes de desembre, la qual cosa ens va honorar i ens vam posar a treballar per tal esdeveniment.

Així doncs, el nostre objectiu era estar a l’alçada de les circumstàncies i gràcies a la predisposició de la nostra gent ho vam aconseguir. També cal esmentar la implicació de la Biblioteca del poble, amb la qual fem diferents activitats.

Aquest passat divendres dia 14 de desembre tothom va col·laborar en preparar l’esmorzar ben d’hora, ben d’hora…. per poder organitzar la sala i la taula i  poder atendre al nostre convidat d’honor, el Sr. Joan-Elies Adell. Tots estàvem expectants i se li va fer una benvinguda molt entranyable, representada pels professionals, representants de la Junta d’Usuaris, que li van ensenyar el centre i un representat del Voluntariat, perquè en definitiva són la nostra gent la que ens permet treballar amb aquests objectius, i no hi ha millor presentació possible.

Es va decorar la taula amb el diccionari Fabra que ja és història i vam afegir totes les actualitzacions que s’han fet de la nostra llengua. Era un espai ric i ple de cultura. En aquest context es va presentar l’acte de manera institucional a càrrec de l’Anna Roset i una presentació més del nostre centre a càrrec de la Vanesa Nieto, aleshores la Fina Sala, la bibliotecària va fer una història breu del ponent i tot seguit Treball Social va presentar el taller de Bibliotematica on hem treballat el Mestre Fabra.

Es va voler posar un èmfasis especial a explicar com treballem i què volem aconseguir. Sempre hem treballat la socialització, l’expressió individual i sobretot l’autoestima de la nostra gent, aleshores tot flueix i s’incorporen nous elements tan simples, però a la vegada tan complexes, com pot ser la memòria, la dicció, l’empatia, el fet de respectar el torn de paraula i si cal poder qüestionar-ho tot a través del llenguatge, amb aquesta llengua nostra que és i ha estat el nostre senyal d’identitat.

El  Sr. Adell ens va obsequiar com si ens traslladéssim a una classe d’universitat. Tot seguit vam passar a un torn de preguntes que la nostra gent va saber fer amb aquesta saviesa que només donen els anys.

Com a cloenda, un resident va fer-la amb tota la seva espontaneïtat, cosa que també va enriquir la sessió. Com no podia ser d’una altra manera, el tancament de tan solemne acte es va fer amb lletres, amb la lectura del poema a càrrec del nostre voluntari Jordi Vilar, que Pere Quart va dedicar al Mestre Fabra amb motiu del centenari del seu naixement. També es va afegir la cançó “ Una veu per al món” de JV Foix i Lluís Serrahima amb  música de Joan Lluís Moraleda, assajada amb la coordinació de Jordi Vilar. I finalment  l’himne de la residència amb lletra de Sebastià Estradé i música de Jordi Vilar.

Cal dir que va cobrir l’acte una periodista del Regió-7 i l’endemà  mateix es va publicar a l’apartat de “Societat-Bages” amb el títol  “L’any Pompeu Fabra entra a la residència”. Des d’aquí agraïm a tothom la seva col·laboració i molt especialment al Sr. Joan-Elies Adell que ens va fer una piulada dient “que va ser un plaer  parlar sobre Fabra amb un públic tan especial”. Nosaltres només ens resta dir que el plaer és nostre.

2019-01-11T15:28:04+00:00 11 enero, 2019|Noticias|

Noticias relacionadas